fredag 11 mars 2011

Teenage Mutant Ninja Turtles!

För några dagar sedan beslöt jag och Julia att göra lite sightseeing. Vi åkte både till the Bundaberg Barrel, där de gör Bundaberg Brewed Drinks, och till romdestilleriet där de gör Bundaberg Rum. Men det var just det vi gjorde, vi ÅKTE dit men gick inte rundturerna eller nåt den här gången, destilleriet tänkte vi nog kanske kolla in en annan gång i alla fall. Istället beslöt vi att kolla in centrum som Julia inte hade sett ännu. På kvällen körde vi ut till Mon Repos Turtle Rookery för att se om vi kunde få se några sköldpaddsbebisar. Vi skulle vara på plats klockan 19 då vi fick vår gruppnummer, vi hade tur och hamnade i grupp nummer 1. Det betydde att om det fanns några bebisar redo att krypa upp ur boet så skulle vi få se dem. Eftersom de är vilda djur (inget zoo här inte!) så kan de inte garantera att man får se nåt, men vi hade tur. Vi måste vänta tre timmar men just när vi var redo att ge upp ropade de upp vår grupp. Vi gick ner till stranden i beckmörker och satte oss i en ring runt boet. Det var väldigt blåsigt och regnade lite av och till, men det måste man väl stå ut med om man får se sköldpaddsbebisar.

Vår ranger berättade lite allmänt om loggerheadsköldpaddor (som dessa var) och skrapade sedan bort sanden som täckte de små ungarna. De kröp sakta upp och rangern plockade upp dem och satte dem i en liten inhägnad för en liten stund. Normalt finns det ungefär 100-125 bebisar i en kull men i vår kull var det bara kring 25 stycken som kröp upp denna kväll. Det var så kallt att de vara lite sömniga och beslöt att inte komma upp just då. Awesome var det i varje fall! Vi fick ta i dem och känna hur starka de är (väldigt!) och hjälpte dem sedan att ta sig till vattnet. Sen var det bara att säga bye bye åt dem, för nästa gång de kommer nånstans i närheten av den stranden är om ca 30-35 år. Om de överhuvudtaget överlever. Bara en av 1000 sköldpaddor överlever nämligen till vuxen ålder...

Här är förresten en liten bild på en av bebisarna i min hand:


Igår körde jag till biblioteket och skaffade ett bibbakort också. Så nu behöver jag inte betala för böcker som jag kommer att lämna efter mig i alla fall. Så det så.

Dagens citat:
Rob läser upp alla prisdetaljer för deras flygbiljetter för Nik:
Rob: ...---doillars for luggage, ---dollars for carbon tax...
Nik: Why did you do that?!
Rob: I like the environment!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar